Українські лікарні будуватимуть за новими державно-будівельними нормами (ДБН), повідомляє Міністерство охорони здоровʼя.

Зміни набули чинності з 1 березня. Вони стосуватимуться як будівництва нових лікарень, так і реконструкції чи капітального ремонту вже наявних медзакладів.

Для пацієнтів зводитимуть просторі одномісні чи двомісні палати з душем і вбиральнею, а для їхніх родичів – окремі кімнати для відпочинку.

Акцент також зроблять на інклюзивності приміщень і території довкола. Будівлі матимуть широкі коридори й дверні отвори, системи навігації з аудіовказівками й окремі санітарно-гігієнічні приміщення для людей з інвалідністю.

Біля головного входу облаштовуватимуть окремі паркомісця для людей з інвалідністю, а також паркувальні місця для автівок, велосипедів, мотоциклів і зарядні станції для електромобілів.

Відділення в лікарнях проєктуватимуть інакше, «менш хаотично». Їх розташовуватимуть відповідно до того, як вони взаємоповʼязані одне з одним. Це має зменшити час транспортування пацієнтів. Крім того, відділення невідкладної допомоги адаптують до міжнародних норм.

Під час розроблення нових стандартів використовували світові норми, зокрема досвід Total Alliance Health Partners International, International Health Facility Guidelines й інші.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


За рік повномасштабної війни російські окупанти пошкодили 1151 медзаклад, 174 з них зруйновані вщент, їх доведеться відбудовувати «з нуля».


У селі Горенка на Київщині модернізували амбулаторію сімейної медицини. Тепер це енергоефективна будівля, яка частково працює з використанням джерел «зеленої» енергії. На даху встановили сонячну електростанцію, а також оновили систему опалення.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі