Майже 70% українців не вірили в можливість повномасштабного наступу Росії, ідеться в опитуванні Gradus Research до річниці повноформатної фази війни.

Серед тих, хто не вірив у повноформатний наступ росіян, найбільше людей віком від 55 до 60 років. Водночас чверть опитаних (26%) зазначили, що цілком вірили у вірогідність нападу окупантів через нарощування Росією військових сил на кордонах з Україною.

Утім, ретельно готувалися до повномасштабної війни лише 3% респондентів. Ще 20% заявляють, що готувалися частково, інші ж 73% кажуть, що не були готові до такого розвитку подій. Серед цих 73% частка жінок «значущо більша», додають аналітики.

«Громадяни чітко розуміють, що найбільші випробування у війні ще попереду або відбуваються прямо зараз, про це говорять 72% респондентів», – розповідає засновниця Gradus Research Євгенія Близнюк.

82% українців вірять у перемогу у війні, понад дві третини опитаних впевнені, що Україна стане сильнішою.

Для більшості українців, які взяли участь у дослідженні, перемогою буде визволення всієї території України згідно з картою 1991-го. Також українці називали падіння путінського режиму, трибунал над Путіним або його смерть, капітуляцію Росії як можливі варіанти перемоги. 41% респондентів вважатиме перемогою повернення Криму.

Найжахливішими подіями повномасштабної війни опитані назвали ракетні обстріли міст (17%), убивства й знущання над українцями в окупації (12%), а також перший день повноформатного вторгнення.

Респонденти також згадують події в Маріуполі, Бучі, Ірпіні й Дніпрі як найбільш жахливі події війни.

Натомість найбільш радісними й обнадійливими подіями року повномасштабної війни українці вважають звільнення тимчасово окупованих територій Херсонщини, Харківщини й Київщини, а також допомогу іноземних партнерів грошима та зброєю.

Опитування проводили методом заповнення анкети в мобільному застосунку з 17 по 20 лютого. Участь взяли 1151 респондент віком від 18 до 60 років.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Соцмережі й месенджери. Де українці найчастіше читають новини під час повномасштабної війни?

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі