У Податковій зареєструвалися 2383 волонтери протягом 2022 року, повідомляє «Опендатабот». Це ввосьмеро більше, ніж за весь час існування реєстру з 2014 року.

Наразі в реєстрі нарахували 2699 волонтерів, однак до повномасштабного вторгнення їх було лише 320. Близько 70% реєстрації припадають на грудень 2022 року: тоді до реєстру вписали 1653 людини.

Чому українці реєструються як волонтери?

Реєстрація потрібна, щоби значні суми донорських коштів не враховувалися до щорічного оподатковуваного доходу. Інакше Податкова може нарахувати на донейти 18% податку на доходи фізичних осіб і 1,5% військового збору.

«Я реєструвався, тому що не хочу, щоби більше мільйона гривень, зібраних для ЗСУ, пішли до моїх податків. Якщо сума донейтів суттєво більше вашого доходу, то точно треба реєструватися», – розповів «Опендатаботу» волонтер Олександр Краснов.

Крім того, зареєстровані волонтери можуть легше взаємодіяти із закордонними й великими донорами. Щоби зареєструватися, потрібно подати паперову чи електронну заяву до Податкової служби за місцем реєстрації. У документі потрібно вказати ІПН і банківські реквізити волонтера.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Для звʼязку українських біженців із волонтерами по всьому світу створили мобільний застосунок YesHelp. Користувачі програми можуть прямо шукати житло, транспорт і фахівців із догляду за дітьми або домашніми тваринами.


«Каждий день борьба, це чєловєчєська судьба»: велике інтервʼю з Амілем і Рамілем із «Курган & Agregat» про те, як вони стали волонтерами.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі