Головнокомандувач Сухопутних військ ЗСУ й командувач оборони Києва Олександр Сирський назвав найбільш критичний момент в обороні Києва.

За його словами, це був четвертий або п’ятий день після початку повномасштабного вторгнення, коли росіяни захопили плацдарм у районі Мощуна: «Там дуже небезпечна ділянка. Найменша відстань безпосередньо до Києва, що забезпечувало прохід аж до площі Шевченка й вхід у місто. Ситуація дійсно ставала критичною. Були вжиті всі заходи, ми майже добу працювали на командно- спостережному пункті батальйону. Були висунуті всі резерви, які ми мали на той час. Ціною неймовірних зусиль ситуацію було переломлено. Обстановка змінилася на нашу користь, і ворог не зміг прорватися», – прокоментував Сирський.

Він додав, що за оцінками американських фахівців доволі високого рівня, ЗСУ не змогли б утримувати Київ більше, ніж три-чотири доби: «У важкі часи, коли вони це писали, і потім, коли ситуація кардинально змінилася на нашу користь, вони багато що зрозуміли про Україну й український народ».

Сирський зазначив, що успіх операції оборони Києва можна вважати моментом корінного перелому в російсько-українській війні, бо завдяки цьому світові лідери повірили в могутність українського війська й стали значно активніше допомагати озброєнням, військовою технікою й усім необхідним.

Крім того, завдяки проведеним заходам на Київщині ЗСУ змогли вивільнити частину військ і спрямувати їх туди, де важко, щоби поступово звільнити Харківщину, частину Херсонщини й Херсон, зауважив головнокомандувач Сухопутних військ.


Усю Київську область звільнили від російських окупантів 2 квітня.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі