З 8 лютого по всій Україні змінять ліміти споживання електроенергії, нові ліміти діятимуть протягом двох тижнів, повідомляє «Укренерго».

У кожній області в один із днів протягом двох тижнів (до 20 лютого) не буде обмежень споживання, а в інші дні можливі зміни у звичних графіках відключень. Це необхідно, щоб провести вимірювання фактичного споживання в кожній області.

Графік вимірювань для певних областей можна подивитися за посиланням. Наприклад, у Києві світло не мають вимикати 17 лютого.

В «Укренерго» підкреслили, що це діятиме лише в тому разі, якщо не буде нових масованих атак на енергетичну інфраструктуру. Якщо вони стануться, то проведення вимірювань відтермінують.

Як це діятиме, якщо в Україні дефіцит потужності

В областях, де не будуть проводити виміри в конкретний день, ліміти споживання можуть знижувати (через те, що в одній з областей їх не будуть застосовувати). Водночас енергетики робитимуть «усе можливе, щоб споживачі не відчули додаткового дискомфорту через проведення вимірів», зазначають в «Укренерго».

Навіщо потрібні такі вимірювання

Таким способом хочуть зясувати, як поводяться споживачі, маючи постійний доступ до електроенергії за нормальної роботи енергосистеми. Такі вимірювання потрібні, щоб враховувати під час встановлення лімітів релокацію підприємств, міграцію населення й фактичні зміни в загальному рівні й структурі споживання.

На що вплинуть результати

Ці вимірювання допоможуть скорегувати обсяги лімітів для кожної області й забезпечити більш рівномірний розподіл наявної в системі потужності в регіонах, пояснюють в «Укренерго».

Як визначаються ліміти для різних областей

Зменшення або збільшення лімітів (частіше чи рідше відключають світло в певній області) залежить від обсягів споживання електроенергії. У низці регіонів розташовано багато промислових підприємств, більша густота населення, тому споживання буде більшим. Збільшити кількість електроенергії для таких регіонів можна буде лише, якщо забрати частину електроенергії в інших областей.

Кожне обленерго подає в «Укренерго» загальний прогноз споживання по області, який має враховувати міграційні процеси, релокацію підприємств, фактичні зміни в загальному рівні та структурі споживання й середньомісячні температури по регіону. «Укренерго», зі свого боку, розраховує у відсотках вагу кожної області в загальному обсязі споживання.

Ці дані «Укренерго» надає на розгляд Міністерства енергетики, воно їх аналізує й погоджує або, якщо виявили порушення, надає пропозиції для корегування. Наприклад, у січні після перевірки показників виявили, що деякі обленерго у своїх прогнозах враховували значно нижчі температури, ніж є в цьому сезоні, таким способом намагаючись збільшити свою частку (ліміти) у загальному обсязі споживання. Тому ліміти перерахували.

Після отримання лімітів обленерго розподіляють обсяг електроенергії, насамперед заживлюючи критичну інфраструктуру (водоканали, теплопостачання, лікарні, оборонні підприємства). Список об’єктів критичної інфраструктури визначають місцеві військові адміністрації.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Із жовтня українська енергосистема зазнала вже 13 масованих ракетних атак і 15 атак безпілотниками. За цей час Росія випустила близько 700 ракет і дронів по енергообʼєктах і зруйнувала українську енергосистему на 50%, заявив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики Андрій Герус: «Інфраструктура Донецької й Херсонської області практично розбита. Та сама історія – Луганська й Харківська області. Великі проблеми також у Київській, Чернігівській, Сумській та Одеській областях». Крім того, унаслідок російських атак загинула майже сотня енергетиків, удвічі більше отримали поранення.


4 лютого в Одеській області сталася масштабна технологічна аварія на одній із високовольтних підстанцій, яку неодноразово обстрілювали російські окупанти. Уряд доручив протягом доби завезти в регіон усі потужні генератори, які має Міністерство енергетики, а також газотурбінну електростанцію. За прогнозами, відновлювальні роботи на цьому об’єкті закінчать до 10 лютого.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі