На півдні Туреччини двічі стався землетрус. Загинули більше тисячі людей, зокрема й у Сирії, пише ВВС.

Землетрус стався на кордоні між Туреччиною й Сирією. Президент Туреччини Реджеп Ердоган сказав, що загинули щонайменше 912 людей в Туреччині внаслідок ранкового землетрусу. За даними Сирійської обсерваторії з прав людини, загинули 320 сирійців.

ВВС

«За землетрусом магнітудою 7,8 у Туреччині щойно стався ще один, магнітудою 7,7 (попередньо) 20 хвилин тому. Це збільшить шкоду і ще більше ускладнить реагування. Наші думки з усіма постраждалими людьми і їхніми близькими»,  написали в Європейському середземноморському сейсмологічному центрі.

Ердоган додав, що не може передбачити, наскільки збільшиться кількість загиблих, оскільки пошуково-рятувальні роботи тривають. Це найбільша катастрофа в країні з 1939 року. У результаті зруйновано 2818 будівель.

Президент Зеленський висловив співчуття турецькому народу й заявив, що Україна готова надати необхідну допомогу для подолання наслідків катастрофи.

UPD. МЗС України отримали 24 звернення про відсутність зв’язку із рідними, які проживають у зоні землетрусу в Туреччині. Зараз з’ясовують місцеперебування громадян України.

UPD [19:30]: Кількість жертв землетрусів на півдні Туреччини зросла до 1651 людини. Ще близько 11 000 людей отримали поранення.

UPD. [11:00 7 лютого] Станом на ранок 7 лютого відомо про понад 4400 загиблих у Туреччині та Сирії, повідомляє Reuters. Це найбільший за кількістю жертв у Туреччині землетрус із 1999 року, коли від сихії загинули понад 17 000 людей. Про жертв землетрусу серед українців не повідомляли, однак відсутній зв'язок із 27 українськими громадянами в зоні стихійного лиха, повідомили в МЗС.

UPD [13:00 7 лютого]. Дев'ятьох із 27 українців, які не виходили на зв‘язок після землетрусу, розшукало посольство, повідомив посол України в Туреччині Василь Бондар. Кількість загиблих унаслідок землетрусу зросла до 5000. 

UPD. Україна відправить до Туреччини рятувальний загін, 87 рятувальників, щоб допомогти ліквідувати наслідки землетрусу, уточнюють в уряді.

UPD.  Кількість загиблих через землетрус у Туреччині перевищила 29 тисяч людей. На території Туреччини зафіксували щонайменше 24 617 смертей, у Сирії – більше 4,5 тисяч жертв. В ООН очікують, що кількість загиблих може зрости більш ніж удвічі, цитує Sky News.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі