Комплекс споруд за адресою Верхній Вал, 4, що є пам’яткою архітектури, огородили будівельним парканом, повідомляє кореспондент The Village Україна.

Реставрацією займається бюро Viharev. На запит The Village Україна там відповіли, що наразі в садибі проводять протиаварійні роботи, щоб уберегти її від руйнувань через зовнішні чинники. Паралельно розробляють науково-проєктну документацію.

Візуалізація, надана бюро Viharev

У бюро стверджують, що ці заходи не передбачають демонтаж чи знесення будь-яких автентичних частин пам’ятки, а спрямовані на збереження архітектурних елементів: «Садиба – це складний об’єкт, який вимагає системного підходу, підготовки специфічних вихідних даних, вивчення джерел і матеріалів, що, відповідно, відбувається нешвидко. Щоб попередити додаткові руйнування пам’ятки, власник спільно з проєктантами ухвалили рішення спочатку провести протиаварійні роботи, що зараз і відбувається», кажуть у Viharev.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Садиба за адресою Верхній Вал, 4, з’явилася в 1890-х роках, а будинки з брамою – у 1908 році. Припускають, що їх спроєктував з елементами неоготики архітектор Карл Шиман. Ця садиба належала підприємцеві Миколі Хрякову, який очолював Київську біржу, побудував Подільський пивзавод, володів млином на вулиці Оленівській. Він займався благодійністю, а також підтримував Павла Чубинського, який відомий як автор тексту українського гімну.

Згідно з розслідуванням «Схем», ділянка під будинком-пам’яткою перебувала в довгостроковій оренді ПАТ «Реклама» й ТОВ «БЦ Реклама» з 2014 року. Власники планують значну перебудову, зокрема флігельний будинок хочуть перетворити на багатоповерховий, що збільшить площу майже втричі, припускали розслідувачі, посилаючись на оголошення, де охочим пропонують орендувати приміщення як багаторівневий комплекс із підземним паркінгом.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Ярослав Друзюк для The Village Україна