Консалтингова компанія Eurasia Group оприлюднила щорічний прогноз щодо найбільших політичних ризиків. У 2023-му до переліку ввійшли «принижена Росія», глобальна інфляція й TikTok-бум.

«Цього року ми стикаємося з найнебезпечнішими ризиками за 25 років, відколи ми заснували Eurasia Group», – коментують аналітики.

Через пандемію, війну, інфляційний шок і кліматичну кризу людський прогрес зупинився, вважають у Eurasia Group. У 2023-му перешкод для розвитку буде ще більше, кажуть дослідники.

Ось головні політичні ризики 2023 року на думку Eurasia Group

  1. Принижена Росія«Росія перетвориться з глобального гравця на найнебезпечнішу державу-ізгоя у світі, яка стане серйозною загрозою для Європи, Сполучених Штатів й інших держав».
  2. Сі Цзіньпін: «Голова КНР сконцентрував у своїх руках стільки влади, скільки не мав жоден інший лідер Комуністичної партії Китаю з часів Мао Цзедуна».
  3. Штучний інтелект як зброя: «Нові технології будуть використовувати автократи, які прагнуть підірвати демократію за кордоном і придушити інакомислення вдома».
  4. Інфляційний шок: «Підвищення процентних ставок і глобальна рецесія поглиблять кризу на ринках, що розвиваються».
  5. Іран: «Імовірність краху режиму низька, однак вища, ніж будь-коли за останні чотири десятиліття».
  6. Енергетична криза: «Підвищення цін на нафту посилить конфронтацію між країнами ОПЕК і Сполученими Штатами».
  7. Затримка глобального розвитку«Жінки постраждають найбільше, втрачаючи права, можливості й безпеку, які здобували значними зусиллями».
  8. Розділені Сполучені Штати: «Зберігається ризик політичного насильства в США».
  9. TikTok-бум: «Покоління Z має здатність організовуватися в інтернеті, змінюючи корпоративну й державну політику, ускладнюючи життя транснаціональним компаніям у всьому світі».
  10. Дефіцит водних ресурсів: «Цьогоріч дефіцит водних ресурсів стане глобальною й системною проблемою, тимчасом як уряди все ще розглядатимуть це як тимчасову кризу».

Детальний звіт щодо кожного з ризиків можна почитати за цим посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Інфляція в Україні у 2022 році становила 26,6%. Рекордні показники спостерігали не тільки в Україні, але й у Європі. Найбільше зросли ціни на енергоносії й продукти, алкоголь і тютюн.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі