41% опитаних українців говорять у повсякденному житті тільки українською мовою, ідеться в дослідженні Київського міжнародного інституту соціології на замовлення доктора політичних наук Володимира Кулика.

Володимир Кулик готував дослідження на тему української мови й ідентичності на грант Канадського інституту українських студій. Схожі опитування Кулик робив кілька разів протягом минулих років, останнє – у 2017 році. 

Тож, якщо порівнювати з 2017 роком, кількість людей, які в повсякденному житті говорять тільки української, за п’ять років зросла на 7%. 

«Може, декого ці цифри й не вразять, але мене вражають, бо співвідношення мовних груп змінювалося досить повільно, і навіть 2014 рік на нього не дуже вплинув», – сказав Володимир Кулик. Ще 17% спілкуються українською «в більшості ситуацій», натомість тільки російською говорять 6%, а переважно російською – 9% (ще 24% сказали, що вживають обидві мови «рівною мірою»).

Проти 2017 року частка російськомовців зменшилася на 11%. «Ще більше вражає регіональний розподіл: навіть на сході й півдні, судячи з відповідей, україномовців тепер не менше, ніж російськомовців (29% проти 27%)», – додає доктор політичних наук.

Також майже 50% опитаних спілкують українською мовою з родиною вдома, 19% вживають обидві мови «рівною мірою». 

Схожі результати й у спілкування респондентів на роботі чи навчанні. Але в інтернеті на виключно на українську перейшли лише 26% опитаних. 38% користуються й українською, й російською порівну. 

Також Кулик ставив запитання респондентам про важливість російської мови в Україні. Востаннє таке питання ставили респондентам у 2014 році. Тоді 59% українців вважали російську «важливою», бо «в Україні її майже всі розуміють». Зараз таких лише 14%. 

Натомість у 2022 році 58% українців не вважають російську важливою мовою. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


The Village Україна говорили з п’ятьма людьми, які перейшли на українську цього року про їхній досвід, які були труднощі, чому діти часом є стимулом, а часом, навпаки, обмеженням під час переходу і які є лайфхаки є для того, щоб це сталося швидше і якнайпростіше. Читайте матеріал за посиланням

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі