У ДСНС нагадали правила безпеки під час користування гірляндами на батарейках, які українці використовують не лише як прикрасу, але і як джерело світла під час відключення електроенергії.

Протягом хвилини чи двох після ввімкнення цієї гірлянди потрібно стежити, щоб вона не виділяла різкий горілий або хімічний запах і не нагрівалася. Також не варто її вмикати відразу після морозу, треба дати гірлянді «зігрітися».

Якщо ви помітили миготіння лампочок, іскріння, сильне нагрівання дротів, то не потрібно користуватися гірляндою, бо це може свідчити про коротке замикання.

У ДСНС додали, що перед покупкою такої гірлянди варто перевірити якість блока живлення, батарейок, з’єднання блока з дротами, а також цілісність та ізоляцію дротів гірлянди.

Там також розповіли, що робити, аби новорічна ялинка не зайнялася та як діяти, якщо це сталося.

Штучна ялинка більш схильна до займання. Жива стає більш схильна із часом, коли починає висихати. Тому новорічні дерева треба ставити як мінімум за пів метра від приладів для обігрівання, опалення, телевізорів та магнітофонів.

Крім того, ялинку не можна прикрашати марлею, ватою, свічками та іншими засобами, які швидко займаються.

У разі пожежі не можна гасити штучну ялинку гасити водою, треба її накрити цупкою тканиною (або скористатися вогнегасником). Живу ялинку також можна гасити тканиною, а також заливати водою чи засипати піском у випадку займання.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Майже на 20% почастішали пожежі через неправильне користування обігрівальними приладами.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі