У Харкові відновлюють розпис «Апофеоз Аполлона» на памʼятці архітектури, яку в березні обстріляли росіяни, пише «Хмарочос».

Ідеться про неоренесансний маєток купця Соколова на вулиці Благовіщенській, який звели в 1889 році за проєктом архітектора Олексія Бекетова. Нині будівля слугує Обласним шкірвендиспансером. 14 березня в нього влучив російський снаряд.

Постраждала стеля актової зали на другому поверсі, а заразом і розпис плафона «Апофеоз Аполлона», який виконував український живописець Микола Уваров.

Після гасіння полотно певний час лежало на підлозі й пошкодилося від вологи. Зараз його перенесли в Харківський художній музей.

Тепер будівлю накривають тимчасовим дахом, до лютого 2023 року планують закрити вікна першого й цокольного поверхів.

Спонсорів для проведення робіт шукав благодійний фонд родини Алчевських-Бекетових. 76 тисяч євро на проєкт «Врятувати Аполлона» надали одразу пʼять фондів, серед яких фонд громади Харкова «Толока», Мальтійська служби допомоги й інші.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Мешканці Івано-Франківська власними силами й за власні кошти відреставрували 10 автентичних будинків-памʼяток під час повномасштабної війни.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: благодійний фонд родини Алчевських-Бекетових, Антон Сурков