Нідерландське місто Алкмар отримало премію Green Cities Europe за свою стратегію озеленення, в основі якої – створення кишенькових парків, повідомили організатори конкурсу.

Мініпарки відзначили як простий і ефективний спосіб озеленити і трансформувати міський простір. За допомогою таких парків в Алкмарі вирішили боротися з потеплінням, ризиком повеней і втратою біорізноманіття.

За сім років місто хоче облаштувати 50 000 м² зелених зон. Програму почали два роки тому, і половину плану вже виконали.

Кишенькові парки створюють на місцях, де колись були асфальтовані площі, автостоянки, а також уздовж каналів та на автомобільних розв’язках. Висаджують дерева, ягідні кущі, польові квіти та багаторічні рослини.

«Ці ефективні та прості у реалізації заходи значно вплинули на якість життя, місцеве біорізноманіття та відновлення природного кругообігу води», – йдеться на сайті премії.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Кишеньковий парк – це зелений міський простір площею до 10 соток (1000 м²). Найчастіше такі мініпарки створюють на місці стихійних сміттєзвалищ, незаконних паркінгів, занедбаних будівельних майданчиків або просто захаращеної території.

Кишенькові парки є у Києві, наприклад, «Самосад» на Подолі або сквер Небесної Сотні. На Райдужному масиві створили «кишеньковий» сквер замість сміттєзвалища.


Ми розповідали про мініпарки, «зелені фасади» та інші природноорієнтовані рішення для Києва і разом із фахівчинями відділу клімату ГО «Екодія» міркували про те, де саме в місті їх можна було б застосувати.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Green Cities Europe