У 2022 році у світі під час виконання робочих завдань загинули 67 журналістів, повідомили в Міжнародній федерації журналістів (IFJ).

Найбільше медійників загинули в Україні, висвітлюючи повномасштабне російське вторгення. За даними IFJ, це 12 людей, серед яких фотожурналіст Макс Левін, фіксерка Fox News Олександра Кувшинова й кореспондент Євгеній Сакун.

Серед загиблих є іноземці: оператор Fox News Пʼєр Закшевський, співробітник Time Брент Рено, журналіст французького телеканалу BFM TV Фредерік Леклер і литовський режисер Мантас Кведаравічюс, якого розстріляли російські військові під час зйомок документальної стрічки в Маріуполі.

Команда Fox News, на першому плані Пʼєр Закшевський й Олександра Кувшинова. Фото: Fox News

Водночас багато смертей зафіксували в Мексиці через активність злочинних угуповань, а також на тлі гуманітарної кризи на Гаїті, де збройні угруповання заблокували основний вантажний порт, через який держава отримує більшість пального. У цих країнах загинули 11 і 6 журналістів відповідно.

Чотири вбивства зафіксували на Філіппінах, ще п’ятеро журналістів загинули під час політичної кризи в Пакистані.

Загалом у 2022-му відбулося «різке зростання» кількості загиблих й ув’язнених журналістів, відзначають в IFJ. Смертельні випадки відбулися у 21 країні. Попереднього року федерація зафіксувала 47 смертей медійників.

У низці країн тривають політичні репресії проти журналістів. Наразі щонайменше 375 журналістів і медіапрацівників перебувають за ґратами через професійну діяльність, звітують у IFJ. У Китаї й Гонконгу у в’язницях утримують 84 журналістів, далі за кількістю ув’язнених – М’янма (64), Туреччина (51), Іран (34), Білорусь (33), Єгипет (23), Росія й окупований нею Крим (29), Саудівська Аравія (11), Ємен (10), Сирія (9) й Індія (7).

Повний список загиблих у 2022 році журналістів опублікований за цим посиланням.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі