Керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький в інтерв’ю виданню НВ розповів, що таке блекаут і чи переживала його українська енергосистема.

23 листопада блекауту не сталося

В українській енергосистемі після масованої атаки 23 листопада сталася системна аварія, були аварійні вимкнення світла у всіх регіонах. Однак це не блекаут.

Блекаут – це стан, коли енергосистема повністю знеструмлена по всій країні. Однак це «не кінець світу, а важке випробування, після якого система починає своє відновлення».

План ворога передбачав значно більші руйнування

План РФ передбачав, що руйнування внаслідок атак будуть значно більшими, що вдасться створити гуманітарну катастрофу.

Що зрештою сталося: спрацювала автоматична система захисту, були вимушено зупинені блоки АЕС, які зазвичай виробляють половину електроенергії в країні. Ускладнилася доставка електроенергії з одних регіонів в інші.

Енергетики мали знову з’єднати систему, відновити можливість видачі потужності з електростанцій, а також можливість передачі електроенергії на велику відстань. Усе це вдалося зробити до вечора 24 листопада.

Енергооб’єкти обстрілюють від початку повномасштабної війни

Для енергетиків обстріли після 10 жовтня не несподіванка. Атаки, хоча й меншого масштабу, тривали від початку повномасштабного вторгнення. До 10 жовтня наслідки обстрілів вдавалося ліквідовувати, не привертаючи уваги населення.

Від жовтня РФ намагається довести Україну до блекауту, однак українська енергосистема за півтора місяці витримала сім таких атак, продемонструвавши значний запас міцності.

«Якби ми не були готові до цих обстрілів, то були би в набагато гіршій ситуації, ніж зараз»

Нормативна тривалість деяких ремонтів, які «Укренерго» доводиться зараз виконувати за кілька днів, насправді становить місяць. Наслідки обстрілів вдається долати швидше завдяки накопиченому запасу обладнання й матеріалів і значному людському ресурсу всередині компанії.

Однак відновити енергосистему цілком за кілька днів неможливо. Найбільші з магістральних підстанцій (таких є близько 90 площею від 10 до 45 гектарів) за масштабами нагадують невеличкі містечка, тому поки що їх вдається відновити лише частково.

Якщо ЗАЕС буде під контролем України, дефіциту може не бути

Якщо Запорізька АЕС повернеться під контроль України, з дуже великою вірогідністю, дефіциту електроенергії по Україні не буде. Однак це можливо лише за умови, що станція працюватиме «на повну».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Майже 600 об’єктів електро- й теплопостачання пошкоджені в Україні через російські обстріли. Серед 592 об’єктів зазнали пошкоджень 444 котельні, 13 ТЕЦ, 7 ТЕС і 128 центральних теплових пунктів. Наразі відновили вже 316 об’єктів електро- й теплопостачання.

Ми розповідали, як влаштована українська енергосистема й чому вона є більш стійкою до блекауту, ніж енергосистеми інших країн.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: «Укренерго»