Уперше в Україні два держслужбовці отримали підозру в екоциді, повідомляє Офіс генпрокурора.

Це начальник і майстер цеху тепловодопостачання на підприємстві, що займається виготовленням картонно-паперової продукції.

За даними слідства, із жовтня 2017 року до січня 2021 року вони скинули недостатньо очищені зворотні води в річку, яка є притокою річки Случ. На ділянці близько чотирьох кілометрів від цього місця вода була забруднена хімічними речовинами, там зникла флора й фауна. Відновити її неможливо, зазначають в Офісі генпрокурора.

Наразі підозрюваним обирають запобіжний захід. Їм може загрожувати покарання за статтею 441 Кримінального кодексу України.

Згідно з цією статтею, екоцид кваліфікують як масове знищення рослинного чи тваринного світу, отруєння атмосфери чи водних ресурсів або вчинення інших дій, які можуть спровокувати екологічну катастрофу. Такі дії караються позбавленням волі на строк від 8 до 15 років.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Також UAnimals запустили міжнародну кампанію проти екоциду. На першому етапі закликають українців підписати петицію до ООН і Європарламенту. UAnimals виступають за додаткові санкції проти РФ і допомогу в поновленні української екосистеми під час війни й у післявоєнний час.

За даними Державної екологічної інспекції, на відновлення українських лісів знадобиться щонайменше 10 років. Росіяни окупували 8 заповідників і 12 національних природних парків. Через повномасштабне вторгнення загинули понад 6 мільйонів свійських тварин і щонайменше 50 тисяч чорноморських дельфінів на Одещині, а також біля узбережжя Румунії, Болгарії й Туреччини.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі