Продажі квартир у новобудовах Києва за час війни впали в 10–15 разів, пише «РБК-Україна». Незважаючи на низький попит, вартість квадратного метру постійно зростає.

Кількість угод впала практично до нуля: на місяць це близько 10 угод, тимчасом як до 24 лютого девелопери продавали на місяць 150–250 квартир. Це пояснюють зростанням собівартості всіх видів робіт через здорожчання матеріалів і нових ланцюжків поставлень.

«Багато співробітників пішли у ЗСУ й інші сили оборони. Брак кваліфікованих кадрів, висока інфляція та здорожчання будматеріалів впливає на собівартість будівництва. Друга причина – курс долара», – розповіла «РБК-Україна» експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

«Вибір квартир зараз величезний. На кожного клієнта припадає близько 50 пропозицій квартир. На практиці житло купують дешевше, ніж пропонується в оголошеннях. Щоб угода відбулася, клієнтам пропонують знижки», – вважає експерт консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.

За його словами, людей зараз більше цікавить вторинне житло – його переважно купують безпосередньо у власників.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У червні ціни на київські новобудови повернулися до «довоєнного» рівня. Середня ціна становила 1270 доларів за метр.


У 2022 році Верховна Рада затвердила зміни до будівництва житлових будинків. Зокрема, зобовʼязали створювати в новобудовах бомбосховища, а також заборонили використання азбесту й матеріалів із його вмістом на будівництві.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі