Бронзову мініскульптуру паляниці відкрили на фасаді п’ятизіркового готелю Fairmont Grand Hotel Kyiv на Подолі, повідомила авторка проєкту «Шукай!» Юлія Бевзенко.

За її словами, попри численні меми про паляницю, команда вирішила серйозно підійти до створення мініскульптури, зокрема консультувалися з етнографами щодо форми паляниці й орнаменту рушника, який притаманний для Київщини.

Прикмета скульптури: «Торкнись мене й скажи: «Паляниця!» розповідає Бевзенко.

Вона додає, що вибір цього кодового слова не випадковий з етнографічного погляду: «Гостей зустрічали з паляницею на рушнику. Рушник – це дорога й водночас межа, яка розділяє своїх і чужих. Чужий просто так не ввійде до хати. А паляниця була своєрідною перепусткою».

Виготовив скульптуру Юрій Білявський, а меценатом стала міжнародна логістична компанія DB Schenker. Біля мініатюри є табличка з QR-кодом, за допомогою якого можна дізнатися більше про символи Києва. Паляницю можна знайти за адресою вулиця Набережно-Хрещатицька, 1.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Це вже 38 мініскульптура в Києві. Ці скульптури присвячені символам Києва: котлета по-київськи, київський каштан, серце Амосова, гривня, п’ять мініатюр, що розповідають історії меценатів Києва. Після початку повномасштабного вторгнення встановили мініскульптуру Привида Києва.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Андрій Проць