Як подовжити термін роботи павербенка, пояснили в Центрі управління відходами.

Там кажуть, що в Україні значно зросли обсяги використання батарейок, павербенків й акумуляторів, що допомагають створити певний рівень комфорту під час відключень світла, але негативно впливають на довкілля.

Павербенки можуть мати два типи елементів живлення – літій-іонні та літій-полімерні акумулятори. У середньому вони розраховані на 500–1000 циклів перезарядки й можуть старіти, навіть якщо не використовуються. Якщо павербенк має ознаки пошкодження після падіння (вм’ятини, здуття, дим, запах), його небезпечно використовувати й краще віддати на утилізацію.

Повербанк можна здати на утилізацію в київському пункті Центру управління відходами (завод «Аналітприлад», вулиця Шутова, 16) в будні дні, з 10:00 до 16:00, або надіслати поштою чи замовити вивіз за потрібною адресою. Вартість приймання – 20 гривень.

Щоб повербенк прослужив довше, радять дотримуватися таких правил:

  • зробити два чи три цикли повного заряджання й розряджання, а потім повторювати повне розряджання не частіше, ніж раз на 1–3 місяці;
  • ставити повербанк на зарядку, коли він має 10–20%;
  • не допускати перегрівання й переохолодження павербенка;
  • не кидати, не бити й не сідати на акумулятори, уникати потрапляння води чи надмірної вологи.

Крім того, закликають здавати акумулятори й батарейки. Одна пальчикова батарейка здатна забруднити 16 квадратних метрв ґрунту або 400 літрів води. Поки що в Україні їх не переробляють, але накопичують і безпечно зберігають на складі. Коли буде потрібна кількість, передадуть на один із заводів ЄС. Вартість приймання – 70 гривень за кілограм.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


14 листопада в київській квартирі на вулиці Сергія Данченка вибухнув портативний акумулятор, повідомляли в поліції. Українцям радять вимикати з розетки всі електроприлади під час відключень електроенергії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі