Низці журналістів скасували дозвіл на роботу через репортажі зі звільненого Херсона. Серед них – співробітники CNN і SkyNews.

«Деякі представники ЗМІ, ігноруючи наявні заборони й застереження, без погодження з відповідними командирами та службами зв’язків з громадськістю військових частин здійснювали інформаційну діяльність у місті Херсон ще до завершення стабілізаційних заходів.  Їхні прескарти визнані не чинними», – повідомили в Генштабі.

Дозвіл на роботу скасували щонайменше шістьом журналістам, зокрема, іноземних видань CNN і SkyNews, повідомляє видання «Детектор медіа» з посиланням на свої джерела. Крім того, у Херсоні працювали знімальні групи «Суспільного», ТСН і Hromadske.

UPD. Журналістів Hromadske Анастасію Станко й Миколу Пастико також позбавили акредитації, повідомила Анастасія Станко «Детектору медіа».

Чому журналістам заборонили їхати до Херсона

Робота ЗМІ в Херсоні тимчасово заборонена з огляду на небезпеку, пояснювала керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк у коментарі «Детектор медіа». Вона додала, що в Херсоні тривають стабілізаційні заходи, є обмеження на в’їзд.

Усі журналісти, які працювали у звільненому Херсоні, потрапили туди без дозволу, відзначила Гуменюк. Цим вони порушили вимоги наказу, згідно з яким у зоні бойових дій порядок роботи журналістів у населеному пункті визначає командир з’єднання, у зоні відповідальності якого перебуває територія.

Для всіх знімальних груп, які працювали в Херсоні одразу після звільнення міста, планують застосувати дисциплінарні покарання.

«Ризик посваритися з друзями»

Позбавлення акредитації іноземних журналістів засудила, зокрема, голова комітету ВР з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Дуже хочу вірити, що йдеться не про CNN і SkyNews. Завдяки їхнім репортажам світ співчуває нам і радіє разом із нами», – написала Цинцадзе.

Увага світових медіа дозволяє Україні отримувати підтримку західних суспільств й урядів, відзначила Цинцадзе: «Створений ризик посваритися з друзями, який ми не можемо собі дозволити. Тому автор такої шкідливої ідеї має бути покараний».

UPD. Українські медійники вимагають повернути акредитацію українським і зарубіжним журналістам, які висвітлювали події в Херсоні після звільнення міста. Із відповідною заявою вони звернулися до президента Зеленського, головнокомандувача ЗСУ Залужного й міністра оборони Резнікова. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Спецпідрозділи ЗСУ зайшли до Херсона 11 листопада, місто повертається під контроль України. Водночас в оперативному командуванні «Південь» кажуть, що готуються до масових обстрілів міста з боку росіян, оскільки їхні укріплення розташовані доволі близько.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: скриншот із відео проєкту «Український свідок»