Київська міська рада 10 листопада проголосувала за ухвалення Концепції інтегрованого розвитку Подолу.

Тепер Київрада має затвердити План сталої міської мобільності для всього Подільського району, зазначив секретар Київради Володимир Бондаренко.

Ось, що передбачає концепція:

  • розвиток за принципом змішаного використання з фокусом на наявних територіях без забудови лісів, парків, скверів;
  • ревіталізація занедбаних промзон і радянських мікрорайонів;
  • відновлення озеленення, малих річок, водойм і відкриття доступу до Дніпра;
  • збереження культурної й історичної спадщини; розширення меж історико-культурного заповідника «Стародавній Київ»;
  • реконструкція основних публічних просторів: створення неперервного каркаса з Контрактової й Поштової площ, вулиці Сагайдачного, реконструкція Верхнього й Нижнього Валу;
  • виділення й ревіталізація шести економічних кластерів на території колишніх промислових зон;
  • нові дитячі садочки й школи;
  • розвиток субцентрів (можливість отримати все необхідне для життя в кожному куточку району без використання приватного транспорту).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Концепцію інтегрованого розвитку Подільського району» створили у 2019 році спільно з українськими й міжнародними експертами, місцевими мешканцями, представникам районної держадміністрації, КМДА.

У 2021 році був зареєстрований проєкт рішення, який підтримали депутати девʼяти постійних комісій міськради. Утім, його так і не розглянули на сесії Київради. У жовтні 2022 року Громада Подолу почала збирати підписи для затвердження Київрадою «Концепції інтегрованого розвитку Подільського району».

Деякі пропозиції концепції вже реалізовувалися, наприклад реконструкція фонтану Самсон, вулиці Сагайдачного, дитячих садочків і реабілітаційного центру.


У 2022 році спільнота «Подоляночка» разом із «Бюро ініціативної архітектури GA» запустили проєкт «Подільський дворик», щоб зробити район більш затишним і зручним.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі