В «Укренерго» розповіли, як фахівці ремонтують пошкоджені мережі й відновлюють енергопостачання. 

«Команда з п’яти ремонтників мала замінити розірвані канати на нові, балансуючи на ажурній залізній опорі на висоті 31-го поверху.

Щоб це зробити наші ремонтники провели на висоті 105 метрів понад шість годин. Саме так ліквідують пошкодження на високовольтній повітряній лінії, яка живить важливий енергетичний об’єкт. Завдання було із «зірочкою», бо траса лінії проходила над річковою гладдю, її опори розташовані на острівцях, до них можна було дістатися тільки катером», – розповідають у компанії.

«З протилежного берега будь-якої миті могла запрацювати ворожа артилерія, бо поряд окупована територія. Домовленість про «зелений коридор» була, але енергетики вже не раз мали можливість впевнитися, що ворога це не зупиняє».

Роботи на воді проводять без використання спецтехніки, усе треба робити вручну, на великій висоті. Фахівці підіймалися на висоту 105 метрів, нове обладнання підіймали по канатах і мотузках. 

«Троє – на висоті, двоє – внизу, один би не впорався. Підняти треба було до 80 кілограмів спорядження. У нас обмежений час, високий ризик обстрілів, відкрита місцевість на воді, висота й пориви вітру. Умови були проти нас, та ми все здолали. А щойно ми стали на берег, як режим тиші закінчився, почалася війна», – згадує ті події начальник дільниці з ремонту повітряних ліній Максим.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Раніше ми розповідали, що відбувається з українською енергосистемою після масованих російських обстрілів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі