На антарктичній станції «Академік Вернадський» зафіксували рекордний рівень снігу. Висота снігового покриву вже сягнула позначки у 345 сантиметрів, що майже на півметра більше, ніж торішній максимум, який також був рекордним, повідомили дослідники.

Деякі замети на острові Галіндез, де розташована станція, сягають шести-десяти метрів у висоту.

«Офісну частину «Вернадського» замело з двох боків, утворився такий собі сніговий перехід: можна і не обходити будівлю, просто перейти по даху. Так уже, до речі, й роблять деякі пінгвіни», – розповіла метеорологиня Анжеліка Ганчук.

Зазвичай максимальна річна висота снігового покриву біля станції становить не більше як два метри. Попередні рекорди за рівнем снігу фіксували на станції у 2021-му й 2016-му роках – тоді висота покриву становила три і 2,65 метра відповідно.

Вчені прогнозують, що рівень снігу ще зростатиме, адже нинішня зима в Антарктиді стала аномально теплою. Середня температура в районі, де розташована станція «Академік Вернадський», була трохи нижче -2°С.

За теплих температур в атмосфері утримується більше вологи, що призводить до інтенсивніших опадів. У результаті на острові спостерігають снігонакопиченя. Так утворюється і зростає льодовиковий щит, пояснюють дослідники.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У лютому на станції «Академік Вернадський» зареєстрували температурний рекорд +12,7С°. Аномальні температури відзначили й на інших антарктичних станціях.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі