Як колір одягу впливає на видимість пішохода в темряві, розповіли в МОЗ.

Відстань, із якої водій помічає пішохода в чорному одязі, – 20 метрів, у світлому одязі – 50 метрів, а в одязі зі світловідбивними елементами – 130 метрів.

На сухому асфальті гальмівний шлях автомобіля, що рухається зі швидкістю 60 кілометрів на годину, перевищує 20 метрів, зауважують у МОЗ.

За даними Патрульної поліції Києва, кількість пішоходів, які загинули внаслідок ДТП, зросла на 25 % унаслідок зменшення освітлення на вулицях і масового відімкнення світлофорів.

«Пам’ятайте, що на ДТП виїжджають не лише поліцейські, а й медики центрів екстреної медичної допомоги й медицини катастроф, які щодня зазнають додаткового навантаження в умовах повномасштабного вторгнення. Тож кожен із вас може хоча б допомогти й не додавати лікарям «екстренки» та працівникам інших служб зайвої роботи», – додають у МОЗ.

Також радять носити флікери (світловідбивні елементи), відмовитися від використання навушників на вулиці, не відволікатися на телефон і підсвічувати собі дорогу ліхтариком, перш ніж іти, переконатися, що водій вас побачив.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


З 10 жовтня РФ регулярно атакує обʼєкти енергетичної інфраструктури України в різних регіонах. Через це «Укренерго» час від часу застосовує аварійні відключення й просить українців, зокрема й бізнес, ощадно користуватися електроприладами в години пікового навантаження (вранці, з 07:00 до 11:00, і ввечері з 17:00 до 23:00).

Ми розповідали, як правильно одягатися на вулицю й носити світлоповертальні елементи, якщо вимкнули вуличне освітлення.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі