У лікарнях України тепер працюватимуть психотерапевти та клінічні психологи, повідомляє МОЗ.

Відповідні зміни внесли до наказу №1782. Психотерапевтів і клінічних психологів додали до переліку посад професіоналів із вищою немедичною освітою.

Згідно зі змінами, працювати клінічними психологами зможуть ті фахівці, які мають ступінь магістра (спеціаліста) за спеціальністю «Психологія». До 2026 року вони також мають здобути спеціалізацію «Клінічна психологія». Ці вимоги застосовують і до психотерапевтів (вони також повинні мати спеціалізацію за фахом «Психотерапія»).

Це потрібно для того, щоб створити мультидисциплінарні команди, які надаватимуть реабілітаційну, зокрема паліативну допомогу.

Ті, хто вже працює в лікарнях психологами чи практичними психологами й має досвід більше п’яти років, може здобути спеціалізацію клінічного психолога зі скороченим терміном підготовки (від одного до трьох місяців).

Наразі МОЗ опрацьовує характеристики цих професій, щоб внести їх до класифікатора.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


В українських лікарнях також працюватимуть капелани, які займатимуть духовною опікою пацієнтів, їхніх родин, лікарів і медперсоналу, повідомляє МОЗ. Там пояснюють, що в багатьох країнах посаду капелана прирівнюють до посади лікаря й психолога. Капеланські служби формуватимуть із дотриманням принципу міжконфесійності.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі