У Києві шукають місця для будівництва паркінгів із функцією укриттів під шкільними стадіонами, повідомив в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» головний архітектор міста Олександр Свистунов.

За його словами, голови районів Києва оцінюють потребу в таких просторах і можливі місця для них.

Проєкт, на думку головного архітектора, дозволить вирішити питання швидкої доступності школярів і мешканців прилеглих будинків до бомбосховищ. Ідеться про повноцінне бомбосховище, здатне витримати пряме влучення й оснащене автономним забезпеченням енергії, запасами води.

Згідно з концепцією, на верхніх рівнях простору буде організовано паркінг, а на нижчому – укриття, до якого спускаються в ліфтах. Бомбосховище буде розраховане на 2,5–3 тисячі людей.

Фото: департамент містобудування та архітектури КМДА

Це ж рішення дозволить звільнити двори від машин, вважає Свистунов.

«Діти зі шкіл і садків потрапляють сюди насамперед. В’їзд машин на паркінг і пішохідні потоки розведено», – повідомив Свистунов.

Також обговорюють варіант розміщення таких просторів під дорогами й розв’язками.

Створити такі багатофункціональні простори можна «протягом кількох місяців». Утім, поки реалізовувати проєкти неможливо, бо вони суперечать чинним будівельним нормам. Місто буде звертатися до профільного міністерства щодо внесення змін до ДБН.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Концепцію будівництва паркінгів із функцією укриття під шкільними стадіонами архітектурно-містобудівна рада при департаменті містобудування та архітектури КМДА підтримала у вересні 2022 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі