Із січня 2023 року Нацбанк почне вилучати з обігу паперові купюри номіналами 5, 10, 20 і 100 гривень старого зразка. Їх хочуть поступово замінити на оновлені банкноти, пояснюють в НБУ.

Замість старих банкнот 2003–2007 років випуску в обіг надійдуть монети номіналами 5 і 10 гривень зразка 2018 року, а також банкноти номіналами 20 і 100 гривень нового зразка із посиленою системою захисту.

Як відбуватиметься заміна

Старими банкнотами можна буде розраховуватися й надалі, їх не потрібно буде спеціально обмінювати. Водночас, коли такі банкноти потраплятимуть у банки, їх вилучатимуть з обігу й передаватимуть до Національного банку для подальшої утилізації.

Банки не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій, а НБУ припинить підкріплювати такими банкнотами каси банків.

У Нацбанку пояснюють необхідність вивести з обігу старі банкноти тим, що купюри зносилися, а велика кількість різних дизайнів банкнот одного номіналу в обігу може призводити до плутанини під час розрахунків.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У серпні в обіг потрапили пошкоджені банкноти з окупованих територій. Це гроші, які були викрадені окупантами або мародерами із захоплених відділень українських банків. Ми розповідалияк розпізнати такі банкноти і що з ними робити далі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: НБУ