Рятувальники зрізатимуть замки з укриттів, якщо балансоутримувачі не відчинятимуть їх під час повітряної тривоги, повідомили в КМДА. 

Усі укриття, які належать до фонду захисних споруд, мають бути відкриті й доступні для мешканців під час повітряної тривоги. Перелік укриттів можна подивитися тут

«Балансоутримувачі мають цілодобово забезпечувати доступ населення до укриттів цивільного захисту за сигналів про повітряну загрозу. Якщо ж укриття залишатимуться зачиненими під час тривоги, рятувальники разом із поліцією зрізатимуть замки, щоб надати доступ мешканцям до захисних споруд», – підкреслили в КМДА.

куди звертатися 

Якщо двері позначених на мапі укриттів зачинені під час повітряної тривоги, мешканці можуть зателефонувати рятувальникам або в поліцію за номерами 101 або 102. Тоді замки на дверях просто зрізають, щоб люди були в безпеці.

«Такий досвід у нас уже є, на жаль. Періодично ми отримуємо скарги на зачинені укриття й реагуємо відповідно. В умовах постійної загрози обстрілів ризикувати життям людей абсолютно не припустимо», – розповів директор департаменту муніципальної безпеки Роман Ткачук.

UPD. Рятувальники ДСНС не мають законних підстав, аби зрізати замки на закритих укриттях, пояснив перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін у ефірі телемарафону. Відповідно до Кодексу цивільного захисту, відповідальність за належну роботу об'єктів укриття несуть місцеві адміністрації. Тому йдеться про рятувальників Київської служби порятунку, які, «ймовірно, для таких дій мають відпрацьований алгоритм».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Раніше містян просили повідомляти про факти ненадання доступу до укриттів за номером 15 51. І також говорили, що укриття відкриватимуть примусово.

Ми розповідали, які місця в будинках найбезпечніші під час повітряної тривоги, якщо немає змоги дістатися укриття.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі