Протягом липня-вересня українці частіше скаржилися на порушення «мовного закону» (отримання послуг українською мовою), ніж за попередні пів року, повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. 

За три місяці до мовного омбудсмена надійшло 1155 звернень про порушення, проти 962 за попередні пів року.

За статистикою щодо порушень, лідирує Київ (27,1%), Харківська (23,7%) й Одеська (5,5%) області. З Дніпропетровської області надійшло 4,8% звернень, з Київської – 6,2%, Закарпатської, Запорізької й Івано-Франківської областей – по 2,2%. Звернень щодо порушень в інших областях менше ніж по 2%.

Скаржилися, зокрема, на інтернет-обслуговування, зовнішню рекламу й безпосереднє обслуговування офлайн.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У липні 2019 року в Україні набув чинності новий закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Тож статус української мови закріплений не тільки в Конституції України, а й у законі: українська мова є єдиною державною мовою. Нею повинні спілкуватися держслужбовці, а також у медичних та освітніх закладах, у судах.

16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Згідно з нею, у ресторанах, кафе, кав’ярнях, аптеках, заправках й інших підприємствах, установах й організаціях усіх форм власності клієнтів мають обслуговувати українською мовою й нею надавати інформацію про свої товари та послуги.

У липні 2021-го українська мова стала обов’язковою для концертів і розважальних шоу, виставок й екскурсій, театрів і музеїв. Українською також зобов’язали демонструвати всі фільми й серіали на телебаченні. Книгарні повинні мати більшість книжок українською.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі