У Києві, на Хрещатику, пропонують висадити в’язи, бо каштани хворіють і сохнуть.

З такою ініціативою виступив засновник «Добропарку» Ігор Добробуцький. 

«15 років тому я опікувався посадкою каштанів «Бріотті» в бульварній частині Хрещатику. Там коренева частина дерев розвивалася в більш-менш гарних умовах: достатньо землі, мало негативного зовнішнього впливу. Попри те, що всі дерева «вижили», лише одне з них продовжує рости без хвороб і має гарний вигляд», – написав Добробуцький. 

Усі інші каштани, які час від часу висаджували на Хрещатику, хворіли й засихали. А в’язи, які висадили чотири роки тому, показали себе найкраще в непростих температурних умовах центральної вулиці.

«Разом із «Зеленбудом» у 2018 році я ініціював висадку десяти експериментальних дерев, помістивши їх у спеціальні контейнери, які захищали коріння від впливу солі й інших реагентів взимку. Також у кожен контейнер була вмонтована система крапельного поливу, що допомогла б рослині пережити досить високі температурні умови влітку (часом до +50С). Але щиро кажучи, я сумніваюся, що працівники комунальних служб заповнювали резервуари водою. Найімовірніше, у певний момент почали звично поливати дерева навколо стовбуру», – додав Добробуцький.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2019 році на Хрещатику замість каштанів висадили ялівець. В «Київзеленбуді» сказали, що каштани не витримують міські умови: забруднення й загазованість повітря, потепління клімату, розмноження шкідників. А сіль, яку використовують від ожеледиці, руйнує кореневу систему дерев.

Водночас наприкінці 2021 року в системі Prozorro була інформація, що за капітального ремонту Хрещатику тут висадять ще пів тисячі каштанів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі