«Укргідроенерго» заявляє, що «критичної загрози для населення» в разі ракетних ударів росіян по Київській гідроелектростанції не прогнозується.

«Оскільки сама станція й гребля спроєктовані й побудовані в 60-х роках з урахуванням тогочасних загроз, зі значним запасом міцності та стійкості, зруйнувати чи суттєво пошкодити масивні гідротехнічні споруди ураженням ракетою не так просто», – кажуть у компанії.

У випадку ж пошкодження металевих затворів греблі вода може «поступово й неконтрольовано» витікати з Київського водосховища, що може призвести до «короткочасного підтоплення деяких територій у нижньому б’єфі гідровузла», додають в «Укргідроенерго».

Але зони підтоплення, за даними компанії, будуть незначними. Служби ДСНС і місцеві органи влади знають, що це за зони, тому завчасно попередять місцевих мешканців.

Київська ГЕС у Вишгороді

Також в «Укргідроенерго» додали, що Київська ГЕС оснащена автоматизованою системою безпеки, яка цілодобово контролює стан гідротехнічних споруд.

Оскільки ГЕС має стратегічне значення, її охороняє воєнізована охорона та спеціалізовані підрозділи інших відомств.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Київська ГЕС – перша (верхня) сходинка Дніпровського каскаду ГЕС, побудована в 1960–1968 роках. Станція входить до структури філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» ПрАТ «Укргідроенерго».

Деякі інтернет-ресурси у вересні почали публікувати матеріали про те, що в разі ракетного удару росіян по Київській ГЕС у Києві затопить Оболонь, Поділ, Корчувате, Троєщину, Русанівку й Харківський масиву. В «Укргідроенерго» поширення таких оцінок назвали «недоречним» і «шкідливим».

Схема нібито затоплення районів Києва в разі аварії на ГЕС

Водночас ще в лютому 2022 року в Мінінфраструктури повідомляли, що руйнування дамби Київського водосховища може призвести до «катастрофічних жертв і збитків, зокрема затоплення житлових районів Києва й передмість».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі