Запустили кампанію на підтримку донорства в Україні під назвою «Твоя кров може воювати», повідомляє МОЗ.

Там кажуть, що кров потрібна щодня для порятунку українських воїнів і цивільних, тому важливо поповнювати її запаси. Ці запаси також можуть допомогти під час проведення планових операцій у тилу, пологів і трансплантацій.

Кампанію «Твоя кров може воювати. Стань донором» ілюструє мурал на воротах обстріляного будинку в центрі Харкова, на вулиці Сумській. Художник Гамлет Зіньківський створив цей мурал після того, як сам здав кров для фронту. Автор надав право використовувати свою роботу, щоби вона надихала на донорство інших.

Будинок на вулиці Сумській у Харкові

Як можна стати донором?

  • звернутися до центру крові офлайн;
  • записатися телефоном у базу донорів у центрах крові свого міста, за потреби з вами зв’яжуться. Список центрів крові – за посиланням;
  • записатися онлайн у реєстр донорів і чекати повідомлення від координаторів. Внести свої дані можна на ресурсі «ДонорUA».

Стати донором можуть повнолітні українці вагою більше 50 кілограмів, які не мають протипоказань до здачі крові. Детальніше про них можна прочитати тут.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


За даними Українського центру трансплант-координації, до війни щороку пацієнтам здійснювали в середньому понад 522 тисячі переливань донорської крові і її компонентів переважно під час хірургічних втручань, травм, пологів, онкологічних захворювань. Війна розширила цей перелік.

Наразі в базі «ДонорUA» зареєстровані 100 000 потенційних донорів, але згідно з рекомендаціями ВООЗ, їх має бути втричі більше.


Цільну кров розділяють на компонентиеритроцити, лейкоцити, плазму й тромбоцити. Вони мають обмежений термін зберігання, тому запас крові й компонентів треба постійно поповнювати. Детальніше про важливість регулярного донорства й способи стати донором ми розповідали тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі