Проєкт міських досліджень «ЛУН Місто» запустив ініціативу «Будинки війни», з допомогою якої можна донатити на відбудову будинків у Бучі, Гостомелі й Ірпені.

«74% новобудов Бучі, Гостомеля й Ірпеня пошкоджені через вторгнення росії.  «ЛУН Місто» запустив цю ініціативу, щоб привернути увагу до історій цих будинків і допомогти їхнім мешканцям зібрати донати на відбудову, не залишитися без даху над головою взимку», – кажуть у компанії.

«Якщо до зими ми не зробимо дах, то ті 130 сімей, які жили до війни в нашому будинку, доведеться розселити», пояснює мешканець та голова ОСББ ЖК MunHausen Анатолій Лютко. 

Кожен із постраждалих будинків має свій кошторис на відбудову. Частину грошей мешканці зібрали власними силами і відремонтували вікна, двері. Для того, щоб відремонтувати дах, стіни й вентиляційні канали житлового комплексу на Мечникова треба 1 300 000 гривень. А пережити зиму будинок і його мешканці можуть тільки, якщо зроблять ремонт.

«Пʼятий поверх і дах вигоріли повністю, металочерепиця, деревʼяне перекриття. Частково вогонь перекинувся на балкони й деякі квартири. Але в нашого будинку ще є шанс врятуватися», – каже голова ОСББ Олександр Лозюк.

На сайті ініціативи «Будинки війни» є історії будинків і карта пошкоджень Київщини. Під кожною історією є реквізити для допомоги конкретному будинку.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Київській області зруйновано 4 835 приватних будинків і 161 багатоповерхівка. Ще 21 292 будинки частково зруйновані. Як наслідок, житла потребують близько 11 тисяч сімей. Натомість у бюджеті закладено кошти на відновлення тільки 590 будинків.

Київська обласна рада 23 червня затвердила дві програми щодо забезпечення житлом людей, які втратили свої домівки через бойові дії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі