У Києві і ще 17 регіонах України з 7 вересня тестуватимуть нову систему оповіщення про надзвичайні ситуації на мобільні телефони, повідомляє ДСНС.

Система працюватиме завдяки технології Cell Broadcast, а не у вигляді SMS. У тестуванні беруть участь абоненти операторів «Київстар», Vodafone й lifecell у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Київській, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях і в Києві.

Чим відрізняється технологія Cell Broadcast від SMS-сповіщень

У ДСНС кажуть, що вона «має значні переваги над SMS-інформуванням»:

  • повідомлення передаються швидше;
  • ДСНС може відправляти інформацію жителям конкретного населеного пункту, області або по всій Україні залежно від ситуації;
  • звуковий сигнал про повідомлення буде навіть у тому випадку, якщо звук на телефоні вимкнений (сигнал разом із вібрацією буде тривати 15–20 секунд або поки його не вимкнути).

Водночас є й обмеження: моделі телефонів до 2019 року випуску «з великою ймовірністю не зможуть приймати оповіщення Сell Broadcast», кажуть рятувальники.

Що робити в разі отримання сповіщення зараз

На першому етапі, з 7 вересня, ДСНС розсилатиме тестові повідомлення для перевірки роботи системи. Вони не пов’язані з реальними загрозами, реагувати на них не потрібно.

Які телефони підтримують ці сповіщення

Приймати повідомлення від системи Cell Broadcast можуть переважно смартфони від 2019 року випуску, що працюють на операційній системі Android 11 і вище або iOS від версії 14.5.

У майбутньому ДСНС разом з виробниками телефонів планує розширювати перелік моделей, які зможуть отримувати повідомлення.

Як переконатися, що ви отримуватиме сповіщення

  • Перевірити, чи активна ваша SIM-карта й чи є мережа мобільного оператора. Якщо ввімкнено режим «У літаку», то вимкніть його, щоб отримувати сповіщення.
  • За можливості оновити операційну систему (для Android це має бути версія 11 або вище, для iOS від версії 14.5).
  • Перевірити, що отримання сповіщень увімкнено у налаштуваннях смартфона. Налаштування можуть бути в розділі «Сповіщення» (Samsung, iPhone, OnePlus), «Звук і вібрація» (Huawei), «Безпека та паролі» (Xiaomi).

Що робити тим, хто не буде отримувати такі сповіщення

ДСНС радить стежити за іншими системами оповіщення (сиренами) й отримувати інформацію про надзвичайні ситуації по телебаченню, радіо, у ЗМІ.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


З 1 березня в Україні запустили затсосунок «Повітряна тривога», що сповіщає про повітряну тривогу. Тепер він також попереджатиме про хімічну загрозу й радіаційну небезпеку.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі