Задимленість у Києві утримуватиметься 5 й 6 вересня, попереджає КМДА.

Якість повітря погіршилася через торф’яні пожежі у Вишгородському й Броварському районах області. У найближчі дні синоптики прогнозують північно-західний вітер, тож задимленість у місті утримається.

До поліпшення ситуації КМДА радить зачинити вікна, за можливості не перебувати на вулиці, пити багато води й увімкнути очищувач повітря на максимум, якщо він є.

Де моніторити якість повітря

  • у застосунку «Київ Цифровий»
  • на мапі Управління екології та природних ресурсів КМДА
  • на мапі «ЛУН Місто»
  • у телеграм-боті SaveEcoBot
  • у телеграм-боті «Якість повітря» від «ЛУН»

Як працює система моніторингу від КМДА

Система моніторингу якості повітря в Києві від міської адміністрації складається із двох типів станції – референтних та індикативних. Загалом у міста пʼять референтних і 46 індикативних станцій. Усі вони є в застосунку «Київ Цифровий», тобто там можна побачити адресу розміщення кожної станції і якість повітря в певному районі.

Датчики станцій, які належать КДМА, вивчають якість повітря щонайменше за вісьмома показниками. Деякі вимірюють до 12 показників: діоксид азоту, оксид вуглецю, озон, діоксид сірки тощо. Станція наповнюється залежно від її місця розташування й того, які забруднювачі є в районі.

Станція моніторингу якості повітря. ФОТО: Олена Панченко

Громадські станції доповнюють систему державного моніторингу. У КМДА є меморандум про співпрацю з «ЛУН»розповідав The Village Україна голова управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний. Водночас датчики громадського контролю, як правило, вимірюють повітря лише за одним показником – PM 2,5, тобто пил розміром до 2,5 мікронів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Автомобілі відповідають за близько 80% забруднення повітря в Києві, це з’ясували під час повномасштабної війни, коли з міста виїхали автівки.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі