Meta розробила модель штучного інтелекту, яка може «декодувати» думки в слова, використовуючи неінвазивні способи відстеження мозкової активності, повідомили в компанії.

Модель Meta може відтворювати думки із точністю до 73%, однак поки що йдеться про набір із 793 найбільш поширених у побуті слів.

Раніше для декодування використовували здебільшого інвазивні методи дослідження, як-от стереотактична електроенцефалографія й електрокортикографія, кажуть у компанії. Такі методи відстеження мозкової активності дають більш чіткий результат, ніж неінвазивні, однак потребують складних нейрохірургічних втручань.

Для навчання своїх моделей штучного інтелекту Meta використала дані, зібрані за допомогою неінвазивних методів, як-от електроенцефалографія (ЕЕГ) і магнітоенцефалографії (МЕГ). Цими способами вимірюють коливання електричних і магнітних полів, викликані активністю нейронів.

Для створення моделі ШІ компанія залучила понад 150 годин записів мозкової активності 169 людей. Записи робили в момент, поки учасники експериментів слухали аудіокниги або окремі речення англійською й нідерландською мовами.

Потім штучний інтелект вчився зіставляти дані про мозкову активність зі словами, які чули люди в момент здійснення цієї активності.

Зображення: Meta

У Meta зазначають, що результати ЕЕГ і МЕГ можуть значно різнитися від людини до людини з огляду на відмінності в анатомії мозку. Це означає, що для точної роботи моделі ще потрібен складний інженерний конвеєр, який би враховував ці анатомічні відмінності.

Зображення: Meta

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У липні Нью-Йоркський стартап Synchron вселив у мозок паралізованої людини чіп, який переводитиме думки в команди й надсилатиме їх на комп’ютер. За допомогою пристрою людина зможе, зокрема, писати текст або робити покупки в інтернеті.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі