Активісти, дизайнери й урбаністи, об’єднані в ініціативу «Ірпінь. Хроніки відродження», відновлюють ландшафт вулиці Котляревського й водночас знімають документальні відео про те, як ірпінці пережили російську окупацію.

Ініціатори проєкту – мистецька агенція «АртПоле» спільно з групою ландшафтних дизайнерів Green Terra за підтримки ЄС. За словами художниці Олі Михайлюк, після звільнення міста вони побачили, як багато зелених насаджень знищено і яка це емоційна втрата для місцевих, тож вирішили допомогти.

Висаджувати мяту й бузок у дворах напівзруйнованих будинків почали ще у квітні. Також уже визначили ділянки для майбутніх клумб, які планують облаштувати в символічних місцях, наприклад біля криниці на території церкви (ця криниця врятувала мешканців району, коли був брак питної води).

Крім того, біля одного з магазинів, який «працював до останньої хлібини», планують висадити імперату – траву, яка буде змінювати колір із зеленого на червоний, час від часу нагадуючи про минулі події.

Рослини будуть висаджувати залежно від потреб кожного виду. Наприклад, біля джерела будуть «тіньові ділянки», а навпроти магазину, навпаки, мають рости ті види, що загартовані сонцем і вітром. Активісти кажуть, що дизайн ірпінських двориків – це «передусім про память, а вже потім про рослини».

Ініціатори проєкту також записують інтерв’ю з ірпінцями, щоби засвідчити російські воєнні злочини під час окупації. Серед них  розповіді садівника, що рятував людей і дерева у своєму житловому кварталі; історії зооактивістів, які годували покинутих домашніх тварин; і волонтерів, які завозили в місто хліб і ліки, попри зруйновану інфраструктуру.

Прем’єра циклу документальних історій відбудеться офлайн в Ірпені наприкінці вересня. У жовтні відеосвідчення планують показати й онлайн, на Youtube-каналі «АртПоля» й на різних міжнародних зустрічах.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


В Ірпені пройшов благодійний забіг, який мав привернути увагу до відновлення міста.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі