В Україні презентували Реєстр пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій майна, повідомляє Мінцифри.

У ньому буде інформація про житлову, транспортну, соціальну й іншу інфраструктуру, зруйновану під час російського вторгнення. Ці дані необхідні для того, щоб сформувати політику компенсації збитків і відбудови.

У Мінцифри не уточнили, чи буде вільний доступ до цього реєстру.

Українців просять подавати заяви про пошкоджене майно в «Дії», щоб ця інформація зʼявилася в реєстрі й можна було розраховувати на компенсацію.

Алгоритм дій такий

  • подати повідомлення про пошкоджене чи зруйноване майно на порталі або в застосунку «Дія»;
  • отримати повідомлення про те, що акт обстеження майна склала комісія, створена органом самоврядування чи ВЦА;
  • очікувати внесення інформації про обстеження в Реєстр пошкодженого та зруйнованого майна ОМС або ВЦА;
  • очікувати компенсації.

За даними Мінцифри, українці подали вже понад 256 тисяч заяв про пошкоджене або знищене майно в «Дії». Тепер уся ця інформація буде в реєстрі. Ця цифра не враховує зруйновану інфраструктуру й промислові об’єкти.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Верховна Рада в першому читання затвердила законопроєкт №7198 про компенсацію власникам зруйнованого або пошкодженого житла. Після того, як законопроєкт остаточно ухвалять, програма компенсацій почне діяти.

З 29 березня подати заяву про зруйноване житло можна в «Дії». Оформити цю заяву можуть не лише його власники, але і юридичні або ж їхні спадкоємці чи правонаступники. Команда Мінцифри обробляє заявки, щоб потім експерти могли провести оцінку майна й відновити зруйновані домівки. Як подати заявку, дивіться у відеоінструкції.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Київська ОДА