Трава біля будинків і вздовж доріг після скошування має залишатися на рівні 5–7 сантиметрів, пояснив генеральний директор КО «Київзеленбуд» Олексій Король в інтервʼю «Вечірньому Києву».

«Коли ви бачите біля будинку чоловіка з тримером чи ручною мотокосою, якого найняла керуюча компанія, то зрозумійте, що йому практично неможливо витримувати норму покосу в 5–7 сантиметрів від землі, тримаючи руками це знаряддя над нерівною поверхнею», – пояснив Король.

Крім того, після роботи з мотокосами потрібно зібрати зрізану траву, інакше «під нею все зопріє й пожовтіє». А щоб одразу покосити та прибрати, потрібно задіяти велику кількість людей, якої зазвичай не має балансоутримувач території.

За словами Короля, «Київзеленбуд» для покосу трави використовує газонокосарки, зокрема самохідні пристрої.

«Рівно косять у парках тому, що й поверхня рівна, і на машинах автоматично виставляється висота зрізання трави – 7 сантиметрів над землею. Тому під корінь зрізати не вийде. Крім того, нові газонокосарки не передбачають збору зрізаної трави, адже настільки дрібно скошено, що сама мульча потім слугує підживленням для ґрунту», – зазначив він.

У чому різниця між газоном і травʼяним покривом

«Газон створюється під час капітальних ремонтів парків і скверів, їх реконструкцій, будівництва нових парків. Називати газоном будь-що, що зростає поряд з будинком чи вздовж дороги, не можна. Це не газон, це трав’яний покрив, – сказав він. – Газон – це ділянка зі штучним дерновим покривом, який створюється посівом газонних трав».

Для створення газону потрібно провести підготовчі роботи: створити шар родючого ґрунту, внести добрива, посіяти газонні трави. Крім того, газони треба обробляти від грибів, постійного поливати й косити що 10 днів.

За його словами, у парку «Веселка» в Шевченківському районі, на Володимирській гірці, у Маріїнському парку та парку «Наталка» правильно створено партерні газони.

Мавританські газони

Мавританські газони, на відміну від партерних і звичайних, яким потрібен полив, розраховані на природне зволоження.

«На мавританських газонах не можна ходити, валятися: це декоративна й екологічна річ», – зазначив Король.

Мавританський газон треба косити двічі на рік, навесні й восени, щоб дати піднятися квітам і щоб зрізати квіти, що відцвіли.

Перевага мавританського газону у його яскравості завдяки спеціально підібраним травам і квітам, які цвітуть поетапно, а також у збільшенні біорізноманіття, адже він приваблює безліч комах, метеликів, бджіл, а значить і птахів.

За його словами, працівники зеленбудів створюють мавританські газони в Києві, на транспортних розв’язках або схилах, наприклад на Володимирській гірці, у парку «Веселка», скверах на Володимирському проїзді.

Такі газони треба постійно доглядати, щоб вони не заросли бур’янами, додав він.

Дикорослі трави

«Здебільшого дикороси в умовах міста – це карантинні бур’яни. Або просто бур’яни. Амброзія, борщівник, ценхрус якірцевий – знані карантинні рослини, що викликають алергію, опіки й рани. Усі бур’яни агресивні й витісняють трави нашої природної зони», – сказав він.

З інвазійними й карантинними рослинами треба боротися, зазначив голова «Київзеленбуду».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


На сайті Київради зареєстрували петицію з вимогою припинити скошення трави в місті. Вона зібрала майже 4 тисячі голосів із 6 тисяч необхідних для розгляду.

Про догляд за газонами ми раніше поговорили з головою управління екології й природних ресурсів КМДА Олександром Возним. Він зазначив, що з 2023 року в різних районах міста зʼявляться як експеримент мавританські газони.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Олена Панченко