Колишню викладачку  Національного педагогічного університету імені Драгоманова Євгенію Більченко підозрюють у державній зраді, повідомляє Київська міська прокуратура. 

Більченко, за даними слідства, перебуваючи в Росії, створила кілька груп у телеграмі. Там вона вербувала українців, які здавали позиції ЗСУ й тероборони Києва й області. 

З 24 лютого вона завербувала більш як десять людей. Вони ходили по Києву й області та фотографували місця дислокації українських військових. Потім ці фото передавали спецслужбам Росії. 

«Крім того, на своїй сторінці vkontakte й на каналі YouTube поплічниця окупантів викладала відео та поширювала дописи, які за своїм змістом виправдовували збройну агресію Російської Федерації проти України та визнавали правомірною», – кажуть у прокуратурі.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Євгенія Більченко працювала в педуніверситеті Драгоманова до липня 2021 року. Вперше вона потрапила в скандал, коли прокоментувала закон про мову у сфері обслуговування. Вона назвала його «звичайним фашизмом». А Україну «онкохворою американською колонією», в якій «процвітає неонацизм».

Також Більченко записала звернення до Зеленського, де говорила, що її переслідують і принижують за «вільне вираження своєї думки». І вона принципово говоритиме російською. А ще вона виступала на каналах, які створили окупанти на тимчасово окупованих територіях Донецької області і їздила до Росії на «творчі вечори». В університеті, хоч і не одразу, а після тиску суспільства, таку поведінку Більченко назвали неприпустимою й звільнили. 

Після початку повномасштабного всторгнення ексвикладачка підтримала Росію й переїхала туди жити. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі