За гроші, які збирали на три «байрактари» для ЗСУ, фонд Сергія Притули купив для армії супутник.

Фонд підписав угоду з фінською компанією ICEYE, яка надає Міністерству оборони повний доступ до групи супутників SAR, які вже перебувають на орбіті. Згідно з угодою, Україна отримує і супутник, і доступ до бази даних сузір’я супутників.

Це дозволить ЗСУ отримувати радіолокаційні супутникові зображення із високою частотою повторних прольотів.

Знімки з SAR-супутників створюються за допомогою радіохвиль, які посилаються з супутника на Землю, відбиваються від поверхні та повертаються до датчиків супутника. Це радарні супутники, які на відміну від оптичних, самі «підсвічують» об’єкти радіохвилями, тому не залежать від погодних умов. Це означає, що за допомогою технології SAR можна робити знімки при будь-якій погоді, удень та вночі. Радіохвилі таких супутників здатні пробиватися також через дим та попіл.

Супутник буде пролітати над територією України двічі на добу. У інший час Україна має можливість отримувати знімки з інших SAR супутників сузір’я ICEYE, які також кожен день літають над Україною.

Один знімок може охоплювати площу до 225 квадратних кілометрів. Роздільна здатність складає від 0,5 метра до 1 метра, залежно від площі охоплення знімка.

«Лише обмежена кількість країнмає у своєму розпорядженні SAR-супутники, завдяки чому Україна отримує конкурентну перевагу в отриманні даних. Їх Україна отримуватиме в режимі наближеному до реального часу, завдяки чому час від замовлення до отримання даних скоротиться до годин. По-друге, супутник вже перебуває на орбіті, тобто не потрібно чекати на його запуск, а знімки одразу аналізуються та використовуються за призначенням. По-третє, Україна отримуватиме знімки до того часу, поки супутник продовжуватиме працювати», – розповідають подробиці угоди у компанії EOSDA, яка була залучена до укладання угоди.

Цей супутник застрахований компанією ICEYE. У разі технічної несправності Україні нададуть ідентичний.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У червні українці зібрали за три доби 600 мільйонів гривень для купівлі чотирьох ударних безпілотників «байрактар» для ЗСУ. Компанія Baykar вирішила передати їх безкоштовно. «Народні байрактари» мають відправити в Україну наприкінці літа. Безпілотники матимуть відповідні наліпки, а у зведеннях Генштабу вказуватимуть, коли по ворожих цілях «працюватимуть» саме ці «байрактари», розповідав Сергій Притула.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: ICEYE