Як в Україні перейменовують топоніми після повномасштабного вторгнення РФ, дослідили «ЛУН місто».

Для цього команда обробила більше 1700 назв вулиць у великих містах (Київ, Дніпро, Харків) та менших містечках та селах, які нанесли на карту дерусифікованих вулиці від «ЛУН місто».

Найбільш поширеним називають перейменування на честь українського астронавта Леоніда Каденюка (раніше ці вулиці називались іменем радянського космонавта Гагаріна).

Популярними назвами для перейменувань є Героїв Маріуполя, Героїв України, Миру, а також вулиці, провулки й проспекти називають на честь Симона Петлюри та Василя Стуса.

Серед основних тенденцій називають повернення вулицям історичних назв та їхнє перейменування на честь міст-героїв або заглиблих воїнів російсько-української війни. Також вулицям почали частіше давати назви, що характеризують місцевість, ландшафт чи рослинність Вишнева, Затишна, Калинова, Садова, Яблунева.

Серед старих радянських топ-3 найбільш повторювані  Гагаріна, Пушкіна, Мічуріна (вулиць Гагаріна більше, ніж Пушкіна у півтора рази). Також багато вулиць та провулків Лермонтова, Суворова, Толстого, 8 Березня. Але загалом у назвах вулиць поменшало радянських штампів, відзначають дослідники.

Перейменовані топоніми продовжують наносити на карту «ЛУН місто» та закликають українців «пришвидшити процес». Назви дерусифікованих вулиць можна надсилати на пошту [email protected].

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Карту дерусифікованих вулиць «ЛУН місто» створили наприкінці квітня 2022 року.

Експертна рада Мінкульту з «дерусифікації» визначила десять найбільш поширених російських урбанонімів в Україні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі