У Києві будують нову насосну станцію, повідомляє КМДА.

Це проєкт у межах реконструкції Бортницької станції аерації. Попри те, що фінансовим пріоритетом зараз є оборона, місту потрібно завершити проєкти з будівництва об’єктів критичної інфраструктури, які Київ почав до повномасштабного вторгнення РФ, вважає заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

За його словами, насосна станція важлива для відведення стоків. Із настанням осінньо-зимового періоду відбувається збільшення добової кількості опадів, температурні коливання й промерзання ґрунтів, що негативно впливає на системи й обладнання каналізаційного господарства.

Для будівництва використовували сучасні технології й значну кількість обладнання іноземного виробництва–  з Данії, Німеччини й Чехії.

Поки тривають роботи, каналізаційна насосна станція на Позняках працює з підвищеним навантаженням. Будівництво нової станції вже на фінальному етапі, стверджує Пантелеєв.

У «Київводоканалі» кажуть, що станція збудована на 72%: залишилося завершити роботи на підводних колекторах, змонтувати запірну арматури, закінчити електротехнічні налаштування й підключити системи управління насосними агрегатами.

Там додають, що потрібен екстрений пуск станції як резервної в разі виникнення аварій на іншій станції.

Добова продуктивність насосної станції має становити 600 000 кубічних метрів на добу. Також планують підвищити її енергоефективність, встановивши сучасне насосне обладнання. Це має дозволити зменшити питомі витрати на транспортування каналізаційних стоків майже на третину (30%).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Бортницька станція аерації – єдина станція очистки стічних вод у Києві. Будівля також є однією з найбільших комплексів очисних споруд у Східній Європі. Основні споруди були збудовані у 60-х роках, вони зношені, а їхній рівень очищення не відповідає сучасним нормам. Реконструкцію станції почали ще у 2019 році, вона триватиме протягом шести років.

Згідно з тендером, «Київводоканал» витратив 318 мільйонів гривень на добудову насосної станції в Бортничах.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі