Російські війська ввечері 5 серпня обстріляли з реактивних систем залпового вогню тимчасово окуповану росіянами Запорізьку атомну електростанцію: три «прильоти» зафіксували на майданчику біля енергоблоків, де знаходиться атомний реактор, повідомляє «Енергоатом».

Постраждалих немає, але унаслідок обстрілів серйозно пошкоджені азотно-киснева станція та об'єднаний допоміжний корпус. Це означає, що є ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, високою є і пожежна небезпека, застерігають у «Енергоатомі».

Там додають, що перед обстрілами представники «Росатома» поспіхом покинули станцію: «Ймовірно, вони знали, що готується атака». У «Енергоатомі» також пізніше повідомили, що у підвальних приміщеннях переховуються війська РФ, а український персонал не має доступу до укриттів.

Перед цим, вдень 5 серпня, російські окупанти також поцілили у високовольтну лінію автотрансформатора Запорізької ТЕС. Унаслідок цього на четвертому енергоблоці спрацював аварійний захист і увімкнулись дизель-генератори. Тож його довелося відімкнути від електромережі та перевести до резерву.

Голова Запорізької ОВА Олександр Старух у відповідь на обстріли заявив у ефірі телемарафону: «Небезпеки великої поки немає, але мушу констатувати, що всі наші плани щодо евакуації (а на випадок аварій на АЕС у нас в країні опрацьовані в кожному регіоні, особливо там, де є атомні станції, евакуаційні заходи) в таких умовах, як сьогодні, ці заходи майже неможливо здійснити».

Крім того, джерела видання The Insider повідомляють про те, що машинний зал першого енергоблока замінували російські окупанти. За даними цих джерел, напередодні між першим та другим енергоблоками зупинялися російські військові вантажівки, що заїжджали через ворота, крізь які провозять вантажі.

Ще одне джерело видання повідомляє, що на території ЗАЕС розташована російська військова техніка, зокрема БТР, зенітні установки й техніка для радіохімічної розвідки, а також пів тисячі російських солдатів. Це джерело також підтверджує можливе мінування Запорізької АЕС.

Ситуацією на атомній електростанції занепокоєні в українському МЗС. Там кажуть, що можливі наслідки влучання в реактор, що діє, рівноцінні застосуванню атомної бомби.

У відповідь на обстріли президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні закликав застосувати жорсткі санкції проти всієї російської атомної галузі – від «Росатома» до всіх пов’язаних компаній і осіб.

Представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив: «ЄС засуджує воєнну діяльність Росії навколо Запорізької АЕС. Це серйозне та безвідповідальне порушення правил ядерної безпеки та ще один приклад нехтування Росією міжнародними нормами. МАГАТЕ має отримати доступ».

«Цей суботній ранок у багатьох містах Європи став можливим тому, що вчора Запорізька АЕС дивом не злетіла в повітря. Росія захопила станцію та влаштовує небезпечні провокації. МАГАТЕ/ООН мають жорстко вимагати від Росії вийти з АЕС та передати її під контроль спеціальної комісії», – прокоментував радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

У свою чергу, МАГАТЕ заявляють, що найбільша атомна електростанція у Європі «вийшла із-під контролю», цитує Sky News гендиректора Рафаеля Гроссі. Він сказав, що ситуація на Запорізькій АЕС стає усе більш небезпечною із кожним днем. Крім того, окупація росіянами перервала ланцюг постачання обладнання та запасних частин на ЗАЕС, тому в МАГАТЕ не впевнені, що там отримують все необхідне.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


На початку березня до околиць Запорізької АЕС підійшли російські війська, там точилися бої. У середині березня росіяни тимчасово окупували атомну електростанцію. Український персонал продовжує працювати на ЗАЕС.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі