Організація Amnesty International, що займається порушеннями прав людини й допомогою тим, чиї права вже були порушені, заявила, що Збройні сили України ставлять під загрозу мирне населення. 

«Ми задокументували зразок того, як українські війська піддають ризику цивільне населення й порушують закони війни, коли вони діють у населених пунктах», сказала Агнес Калламар, генеральний секретар Amnesty International.

У своїй заяві вони сказали, що військові бази ЗСУ створюють у житлових районах, школах і лікарнях, а атаки нібито здійснюють з цивільних районів. Ці «порушення не виправдовують невибіркові атаки Росії, унаслідок яких гинули люди», додали в організації. 

Водночас в Amnesty International визнають, що Росія цілеспрямовано била по мирному населенню, зокрема в Харкові. «Організація не знайшла доказів того, що українські сили розташовані в цивільних районах, які незаконно обстрілювали російські військові».

Український офіс організації відреагував на цю заяву. Вони сказали, що не мають стосунку до цього розслідування, бо цим займаються інші спеціалісти.

«З початку повномасштабного вторгнення український офіс адвокатує, розслідування й допомагає залучити слідчих-криміналістів інших країн до розслідувань воєнних злочинів на території України», заявила директорка українського офісу Оксана Покальчук.

На заяву Amnesty International відповіли голова МЗС України Кулеба й заступниця Міноборони Ганна Маляр. 

«Росіяни використовують тактику захоплення й утримання населених пунктів. Поки ми чекатимемо російського ворога в полі, росіяни просто займуть усі наші будинки. Тому українські міста укріплюються й обороняються від міжнародного злочинця», заявила Маляр.

ЗСУ можуть ставити ППО в місті, щоб обороняти його. А якщо населенню щось загрожує, його евакуйовують. За словами очільника МЗС Дмитра Кулеби, організація цією заявою створює «фальшивий баланс».

«Я розумію, що на критику Amnesty скаже: «Так ми ж критикуємо обидві сторони конфлікту». Але така поведінка Amnesty – це не про пошук і донесення світові правди, це про створення фальшивого балансу між злочинцем і жертвою», – сказав Кулеба.

UPD: Керівниця українського офісу Amnesty International Оксана Покальчук 5 серпня заявила, що звільняється з посади в організації.

«Ще вчора у мене була наївна надія, що я зможу все виправити. Що ми проведемо хай хоч 200 нарад, але достукаємось, донесемо свою думку, і той текст буде видалено. Сьогодні я зрозуміла, що цього не станеться», – пише вона.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Amnesty International – неурядова організація, створена у Великій Британії понад 60 років тому. Вона займається «проведенням досліджень і дій, спрямованих на попередження й припинення грубих порушень прав людини, а також допомогу тим, чиї права вже були порушені».

З початку повномасштабного вторгнення Amnesty International визнала вторгнення Росії на територію України актом агресії й грубим порушенням Статуту ООН, що є злочином згідно з міжнародним правом. Також вона допомагає документувати злочини проти прав людини. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі