Центр громадського здоров’я запустив чат-бот у Telegram «Тест поруч», що допоможе оцінити ризик захворіти на ВІЛ і знайде найближчий пункт, де можна здати тест.

Бот доступний за посиланням. 

Чат-бот спрямовує людину залежно від її ризику інфікуватися ВІЛ. Наприклад, якщо в людини був контакт із кров’ю чи іншими рідинами інфікованих або потенційно інфікованих людей упродовж останніх 48 годин, вона зможе оперативно знайти заклад, щоб отримати медичну допомогу та за потреби постконтактну профілактику.

Людей із групи ризику (тих, які ін’єкційно вживають наркотики; чоловіків, які мають секс з чоловіками; людей, які надають сексуальні послуги за винагороду) бот спрямує до відповідних неурядових організацій, які працюють з такими групами. Крім тестування, там надають соціальний супровід і засоби захисту.

Незалежно від того, до якого закладу звернулася людина, тестування на ВІЛ безкоштовне й конфіденційне. Експрес-тест можна зробити протягом 15 хвилин методом забору крові з пальця.

Бот запустили разом із проєктом USAID «Інновації для подолання епідемії ВІЛ».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Через війну в Україні збільшується ризик поширення ВІЛ-інфекції, зокрема через сексуальне насилля, зростання кількості оперативних втручань, травм, особливо на полі бою, попереджають у Центрі громадського здоров’я.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі