Російські війська здійснили прицільний артилерійський обстріл виправної установи в окупованій Оленівці Донецької області, де утримуються українські полонені. Наслідки обстрілів уточнюються, повідомляють у Генштабі.

«Російські окупанти переслідували таким способом свої злочинні цілі – звинуватити Україну в скоєнні «воєнних злочинів», а також приховати тортури над полоненими й розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування зс рф на тимчасово окупованій території Донецької області», – коментують у Генштабі.

За словами колишнього командира полку «Азов» Андрія Білецького, у колонії перебували бійці з «Азовсталі». Перед обстрілом українських полонених перевели в окрему будівлю.

«Російське командування обставило масове вбивство полонених як дії української армії», – каже Білецький. Він зазначив, що інформацію про жертв і конкретних виконавців цього воєнного злочину вже збирають.

Патронатна служба полку «Азов» з’ясовує імена загиблих і постраждалих українських військовополонених, що перебували в колонії в тимчасово окупованій Оленівці. Також на місце виїхав Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

UPD: В Оленівці росіяни вбили 40 українських захисників, повідомляє Головне управління розвідки з посиланням на російські джерела.

Будівлю, у якій знаходилися військовополонені, зруйнували. Кількість поранених уточнюють.

«Вибухи відбулися на території промзони в новозбудованому приміщенні, яке мало бути спеціально обладнано для утримання полонених, виведених з «Азовсталі». Обладнання будівлі закінчилося два дні тому, після чого в неї перевели частину утримуваних українських захисників», – підкреслили в розвідці.

У розвідці також запевняють, що удар по українських військових здійснений руками найманців зі складу ПВК «Вагнера» за особистою командою номінального власника вказаного ПВК Євгена Пригожина. Організація та здійснення теракту не були узгоджені з керівництвом міністерства оборони РФ. 

Обстріляли будівлю, де були українські полонені, щоб прикрити відмивання грошей, які виділили на їх утримання. 

1 серпня на «об’єкт» мала прибути комісія з москви для перевірки витрат виділених коштів й умов утримання полонених. Оскільки реальний стан будівлі й умови утримання в ній полонених не відповідали вимогам російського керівництва, «проблему» було вирішено шляхом знищення приміщення разом із розміщеними в ньому українцями, кажуть у розвідці. 

Російські війська ретельно спланували удар по колонії, переконаний радник голови Офісу президента Михайло Подоляк. За його словами, про це свідчить масштабність і швидкість інформаційної кампанії російських пропагандистів. Крім того, в Оленівці немає оперативних військових цілей для української армії. Дії російських окупантів Подоляк назвав «оленівським злочином».

В СБУ опублікували перехоплення розмови окупантів після вибуху в Оленівці. Вони говорять, що росіяни могли влаштувати трагедію за рахунок вибухівки, яку розмістили в приміщенні колонії. Зокрема, жоден з очевидців не чув, як до виправної установи підлітає якась ракета. Не було характерного свисту, а вибухи відбувалися самі собою. 

Самі росіяни підтверджують, що вибух стався всередині колонії, був попередньо спланований та є виною Росії.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після цього злочину закликав визнати Росію державою-терористом.


Більше ніж 2500 захисників з «Азовсталі» в травні вивезли на територію, підконтрольну РФ.  Наприкінці червня вдалося повернути 95 оборонців «Азовсталі».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі