Національна спілки архітекторів України пояснила, чому архітектори обурилися у відповідь на оголошення бліц-конкурсу відбудови від Київської ОВА «Відбудуємо приватні будинки мешканців Київщини разом».

На розроблення конкурсних проєктів учасникам виділили лише 9 днів, роботи можна подавати до 27 липня, а вже 29 липня збиралися оголосити переможців: «Такий термін створює враження, що конкурс оголошений під заздалегідь визначеного переможця, якого поінформували про конкурс раніше», – пише Спілка аріхтекторів у листі до департаменту містобудування та архітектури КМДА.

У зверненні йдеться, що порядок проведення архітектурних конкурсів в Україні не є стихійним, а регулюється відповідною постановою Кабміну. Це означає, що Київська ОВА напередодні мала узгодити умови конкурсу з Національної спілкою архітекторів, а також вказати склад журі, надати інформацію щодо подальших громадських обговорень і виставки проєктів, забезпечити анонімність учасників та ознайомити їх із формою подачі проєктів.

Крім того, Київській ОВА дорікнули за відсутність комунікації щодо конкурсу й за встановлення критично короткого проміжку часу на проєктування.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Архітектурний бліц-конкурс відбудови приватних будинків «Відбудуємо приватні будинки мешканців Київщини разом» оголосили 18 липня. Проєкти мають бути розраховані на приватні садибні будинки площею від 70–90–120 квадратних метрів, а архітектурно-будівельні рішення мали «відповідати можливостям швидкого будівництва й сучасним вимогам щодо енергоефективності будівель».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі