На місці закинутого аеропорту Берлін-Тегель зведуть кліматично нейтральний житловий район Schumacher Quartier без автомобілів, пише Fast Company.

«Квартал спланований у такий спосіб, що вулиці й площі знову належатимуть людям, а не автомобілям. До важливих місць у районі, як-от дитячий садок, школа, пекарня й супермаркет, можна буде легко дістатися пішки», – пояснюють архітектори Tegel Projekt.

Аеропорт Берлін-Тегель, який назавжди закрили 8 листопада 2020 року

У житловому районі облаштують велосипедні доріжки, висадять зелені зони і встановлять зупинки громадського транспорту. Приватними автівками зможуть користуватися лише люди з інвалідністю.

Багатоквартирні будинки будуватимуть з дерева. У Tegel Projekt кажуть, що це буде найбільший дерев’яний район у світі. Усю енергію вироблятимуть на місці, система також збиратиме відпрацьоване тепло сусідніх будівель для обігріву будинків.

Концепція району передбачає економне використання води й проєктування житлового району як «міста-губки».

Архітектори планують повністю переосмислити територію злітно-посадкової смуги, а також повторно використовувати будівлі летовища. Старі термінали перетворять на комерційні приміщення й офіси.

Перші будівлі мікрорайону, серед яких соціальне житло, кооперативи і студентські гуртожитки, планують звести у 2027 році.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Німеччині до кінця літа 2022 року суттєво знизили вартість квитків на потяги й автобуси.

Це експеримент, який має допомогти країні відмовитися від споживання російської нафти й газу, заохотивши водіїв пересісти з автівок на потяги.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Tegel Projekt