Сервіс «ЛУН» запустив онлайн-мапу, що дозволяє відстежувати масштаби руйнування через бойові дії новобудов у Бучі, Ірпені й Гостомелі та темпи їх відновлення. 

На карті зібрані фотозвіти будинків, що були побудовані після 2010 року на частині Київської області, що зазнала вторгнення. За результатами моніторингу за червень і липень, близько 74% новобудов Бучі, Ірпеня й Гостомеля мають невідремонтовані ураження різного ступеню.

Більша кількість новобудов мають руйнування фасадів і вікон, але є й будинки з критичними пошкодженнями залізобетонного каркаса, які потребують коштовної реконструкції або навіть демонтажу, кажуть у «ЛУН».

На сервісі також відображена теплова карта руйнувань інфраструктури від RebuildUA, розроблена на основі знімків із дронів.

Відповідно до звітів RebuildUA загальна сума збитків від руйнування в Бучі становить понад 5,2 мільярда гривень, а в Ірпені більш як 23,5 мільярда гривень.

За статистикою «ЛУН», до війни житло в передмісті Києва коштувало на 30% дешевше за середню столичну ціну. Станом на лютий 2022-го у Бучі будували 20 житлових комплексів. В Ірпені в 111 новобудовах, а в Гостомелі в 17 житлових комплексах була можливість придбати нові квартири від забудовників.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Загалом в Україні забудовники повернулися до роботи більше ніж на 80% новобудов. У Києві цей показник становить 60%, у західних областях до 90%, на півдні, зокрема в Одеському регіоні, 66% новобудов продовжують продажі й будівництво.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Зображення: «ЛУН»