Президент Зеленський усунув з посади генерального прокурора Ірину Венедіктову та відсторонив від виконання обов'язків голову Служби безпеки України Івана Баканова, йдеться на сайті президента. 

Баканова усунули за 47 статею Дисциплінарного статусу ЗСУ. У цій статті йдеться про «невиконання (неналежне виконання) службових обов'язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків, є підставою для усунення такого військовослужбовця від виконання службових обов'язків». 

У вечірньому зверненні Зеленський розповів, що зараз в Україні зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури.

Про підозру повідомили 198 особам. А 60 працівників прокуратури та СБУ і далі працюють на росіян на тимчасово окупованих територіях. 

«Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та зв’язки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь», – заявив Зеленський. 

Виконувачем обовʼязків генпрокурора призначили Олексія Симоненка. Він був заступником Венедіктової.

UPD: Венедіктову та Баканова не звільнили, їх усунули, поки йде розслідування, заявив у ефірі національного телемарафону заступник голови ОП Андрій Смирнов.

Це зробили для того, аби вони не могли впливати на хід розслідування і виявлення зрадників у прокуратурі та СБУ. 

«За результатами цих конкретних перевірок і розслідувань президент вирішить, чи вносити до парламенту документ про надання згоди на звільнення генерального прокурора. Те саме стосується голови СБУ», – Смирнов.

UPD: Службу безпеки України тимчасово очолить Василь Малюк – перший заступник голови СБУ. Указ про покладання обо'язків оприлюднили на сайті президента України. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ірина Венедіктова обійняла посаду генерального прокурора 17 березня 2020 року. У 2020 році НАБУ порушило провадження щодо незадекларованого майна генпрокурорки. Згодом у ДБР була відкрите кримінальне провадження проти Венедіктової за використання службового становища в особистих інтересах.

Івана Баканова призначили головою СБУ у серпні 2019 року. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі